Detta är en blogg som TE2C använder för att skriva om skönlitteratur som läses i kursen Svenska2.

Ibland är inläggen frivilliga, ibland inte. Ibland läser alla samma bok, ibland inte.


onsdag 19 november 2014

Nobelpris till Strindberg?

Många tyckte och tycker än idag att August Strindberg skulle fått ett nobelpris. Varför fick han då inte nobelpriset?
Det finns massivs med olika teorier. Själv har jag två stycken.

Strindberg blev väldigt kritiserad och skapade sig ovänner överallt med sina verk. Han var väldigt ärlig när han uttryckte sig och var väldigt kritisk själv. Han gjorde påhopp på bland annat kungahuset och Svenska Akademin. Att han kritiserade just Svenska Akademin som bestämmer vem som ska få Nobelpris, kan inte ha gjort att han hamna på topplistan av kandidater. Dessutom har han pekats ut som kvinnohatare kanske ännu en orsak till uteblivet nobelpris.
Samtidigt så har alla väl alla litteratörer en syn på samhället som de mer eller mindre skildrar i sina verk.

Den andra teorin är att Svenska Akademin helt enkelt gjorde ett misstag. I vår tid har den blivit hårt kritiserad för att inte ge Nobelpris till några av tidernas riktigt stora litteratörer som till exempel Henrik Ibsen. Man såg kanske inte August Strindberg som en så stor litteratör på den tiden men faktum är att han har efterlämnat djupa intryck bland annat till Ingmar Bergman och Lars von Trier.

Som i en protest av svenska folket att han aldrig fick ett nobelpris samlades det in namnunderskrifter, som Strindberg sen fick på sin sista födelsedag tillsammans med en summa pengar. Han fick folkets Nobelpris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar