Detta är en blogg som TE2C använder för att skriva om skönlitteratur som läses i kursen Svenska2.

Ibland är inläggen frivilliga, ibland inte. Ibland läser alla samma bok, ibland inte.


onsdag 19 november 2014

Änkan Flod - långt ifrån en docka.


Henrik Ibsens Et Dukkehjem spelades för första gången i Köpenhamn år 1879. En teater föreställning där Ibsen likställer 1800-tals kvinnan med en docka, styrd av mannen. Huvudkaraktären Nora känner sig fångad i form av en docka vars ansvar är att ta hand om hushållet medan hon själv står tillbaka sina egna drömmar för sin man Torvald. Hennes åsikter tystas snabbt ner och ingen tar henne på något större alvar.  Hon anses inte kompetent och bör egentligen inte ha några åsikter alls.

Knappt tio år senare skriver August Strindberg kanske sitt mest berömda verk, Hemsöborna där änkan Flod står i centrum för bokens handling.  Trots att dessa två verk kom ut ungefär samtidigt känns dem väldigt avlägsna från varandra då änkan Flod är en stark självständig kvinna som med bestämd hand styr gården och jordbruket efter det att hennes man gått bort.  Även efter det att Carlsson kommer till gården fortsätter änkan Flod att styra gården och dess arbetare och då och då markerar hon tydligt att det fortfarande är hon som är överhuvud och alltid har sista avgörandet.
Att änkan Flod som kvinna själv äger gården har än så länge ingen av de andra karaktärerna ifrågasatt och man märker inte att hon får kämpa för sina rättigheter mer än en man hade behövt göra.
Kvinnans roll under 1800-talet framställs väldigt olika i de båda verken trots att de har samtida författare.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar