Detta är en blogg som TE2C använder för att skriva om skönlitteratur som läses i kursen Svenska2.

Ibland är inläggen frivilliga, ibland inte. Ibland läser alla samma bok, ibland inte.


torsdag 6 november 2014

Kymmendö

   Så denna Hemsö, finns den? Ja faktiskt - men det heter egentligen Kymmendö (uttalas lokalt Tjymmendö). Den ligger i Stockholms skärgård precis som den fiktiva ön Hemsö.
Strindberg tillbringade sju sommar på ön tillsammans med sin fru Siri von Essen och deras barn innan Hemsöborna publicerades, då var de inte välkomna längre.

   Så historierna och figurerna då, var det också baserat på en verklighet? Ja, en stor del faktiskt sann! Tänk att Madam Flod och Gusten faktiskt fanns, de levde alltså på riktigt för ungefär 200 år sedan på denna ö (fast de hette Susanna Berg och Albert Berg). Deras släktingar bor fortfarande kvar på ön och idag bor det tre generationer (30 personer) på ön, alltså fortfarande samma släkt som Strindbergs bok handlar om.

   Dagens öbor är inte sura på Strindberg som dåtidens öbor var utan jag skulle nog påstå att de är lite stolta. På deras hemsida (www.kymendo.com) kan man läsa att det ordnas rundturer för att se var gården ligger, var Strindberg bodde och hur han var som sommargäst. Det finns till och med en restaurang uppkallad efter Carlsson som heter Carlssons bakficka!

   Ändå häftigt!

Bild från http://www.mrture.se/pdf/kymend.pdf på Madam Flods gårdssamling.

Karta över Kymmendö (stavas Kymendö av lokalbefolkningen)


1 kommentar: