Detta är en blogg som TE2C använder för att skriva om skönlitteratur som läses i kursen Svenska2.

Ibland är inläggen frivilliga, ibland inte. Ibland läser alla samma bok, ibland inte.


måndag 5 januari 2015

Strindbergs Motiv

 Strindbergs Motiv
Analys av Hemsöborna och August Strindberg



Boken ”Hemsöborna” publicerades 1887. Detta var en tid av August liv då han hade stora problem. Han hade börjat bli kritiserad för sina verk och blivit tvungen att redigera sin novellsamling Giftas. Han var även kritiserad för att ha en allt mer kvinnofientlig sida i sina texter. Han kände sig angripen från alla håll och hade tappat en del av sin populäritet av detta och skrev då ”Hemsöborna” för att återfå sin populäritet och tjäna ihop nya pengar. Hemsöborna är en av Strindbergs lättsammaste verk utan några större politiska åsikter. Han kanske försökte börja på nytt utan att uppröra folk. Men vad motivet med boken än var så lyckades den inte lösa alla Strindbergs  problem. 1891 så gör han slut med sin fru Siri som han än gång älskade med hela sitt hjärta. Men den kärleken hade övergått till hat och efter att dem skiljt sig så fortsätter Strindberg att förakta kvinnor. 

I boken visar Strindberg hur duktig han är med ord. Trots att boken utspelar sig inom ett ringa omfång så ägnar Strindberg mycket tid att beskriva miljön. Kanske ville han dela med sig av vad han tyckte var himmelen på jorden. Något han var tvungen att offra när han publicerade boken. Detta eftersom öns invånare inte uppskattade hur giriga Strindberg gestaltade dem. 

Även om Hemsöborna inte är Strindbergs mest kända bok så visar den att han var en författare som har en väldigt bred repertoar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar